Неділя, 19.05.2024, 11:11

Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту
Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Вересень » 19 » 5 вересня в Івано-Франківську було презентовано унікальну українську настільну карткову гру "За Волю!"
13:53
5 вересня в Івано-Франківську було презентовано унікальну українську настільну карткову гру "За Волю!"
Пластуни Івано-Франківська презентували унікальну українську настільну карткову гру «За Волю!». УПА проти фашиської Німечинни.

У понеділок, 5 вересня в кафе «Бункер» було презентовано унікальну українську настільну стратегічну карткову гру «За Волю!». Ініціаторами даного заходу виступи осередок Пласту В Івано-франківську – Національної скаутської організації України 

Про історію виникнення гри, яка бере свій початок з 2004 року в Канаді розказував присутнім представник організації Тарас Зень. Ця гра вигадана пластуном Андрієм Водославським на пластовому таборі. Юним с припала до душі така історично-виховна розвага і вони, їхні батьки та інші пластові виховники настирливо наполягли на тому, щоб створити такий продукт на професійному рівні. Адже окрім звичайної розваги молодим людям гра несе просвітницький характер. Вона ілюструє, що УПА боролась не тільки проти загонів НКВД, але й проти фашиської Німечинни. 

Спершу Андрій Водославський хотів звернутись до канадських художників, але потім передумав, адже вони не змогли б якісно передати усі деталі уніформи, знаків розрізнення та символіки УПА та Вермахту. Відтак, Андрій співпрацював з митцями української арт-майстерні «Культбаба». Один з ілюстраторів Василь Стефанишин був присутній на презентації гри і ділився своїми враженнями від роботи: «Праця для мене була складною, але я мав велике бажання творити, адже тема УПА для мене є дуже важливою. Дуже багато часу пішло на їх вивчення. І якщо про солдатів Вермахту інформації вдосталь, то про УПА явно бракує. Близько півроку я працював над зображеннями. Дуже багато довелося додати якихось авторських нюансів. Зокрема, в УПА однострій і знаки розрізнення офіцерів мали відносний характер, бо переважно форма була трофейною. Я поділив: УПА у мене має зелений колір однострою, нацисти – сіро-блакитний.»

Так, вже у 2010 році перший тираж гри, що друкувався у Львові побачили українці Канади та США. Офіційно гру видало новостворене підприємство Андрія Водославського – «Painted Fox Productions» («Фарбований лис»). Не зважаючи на те, що гра «За Волю!» спершу поширювалась у колі діаспори, вона викликала неабияке зацікавлення і в Україні. Через це у 2011 році було віддруковано другий, невеликий тираж, який став вже більше адаптований для українського гравця. 

«Гра «За Волю!» лише для 2 гравців. В колоді 126 карт, в кожного гравця по 5 карт на руках. Принцип гри такий: вдарив – оборонив, не оборонив – втратив очки. Це є воєнна стратегія, а не воєнна гра, – пояснює правила гри пластун Ростислав Гнатик.- Тут треба думати головою, а що поставити «зараз», а як треба походити, щоб «тут» не втратити, а «там» відвоювати.»  

Оскільки ніша саме українських настільних ігор в нашій державі не заповнена, гра «За Волю!» є чи не першою, яка висвітлює боротьбу українського народу за свою державність. Вона може слугувати добрим подарунком чи сувеніром для близьких людей. Спершу продукт поширюватиметься виключно комерційним шляхом. Якщо гра викличе зацікавлення у суспільстві і успішно реалізовуватиметься, при друці наступних тиражів гри «За волю!» пластуни поширюватимуть продукт серед навчальних закладів безкоштовно.

Детальніше про гру можна довідатися на блозі 100 кроків до 100річчя Пласту

Прес-служба
станиці Івано-Франківськ
Пласту НСОУ

Переглядів: 555 | Додав: Romeo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: